Monday 17 February 2014

Κριθαρώτο Θαλασσινών

Κριθαρώτο Θαλασσινών





Αυτό το Σαββατοκύριακο είχαμε φιλοξενούμενους. Στην Αθήνα, στο σπίτι, στην κουζίνα και, κατ’επέκταση, στο blog. Με αυτή τη χρονολογική σειρά! Κι έχω κουίζ για εύκολους λύτες: ποια κατηγορία φιλοξενούμενων όταν έρχονται σπίτι μας, μας κάνουν το τραπέζι? Θα σας απαντήσω διπλωματικά: η ίδια κατηγορία φιλοξενούμενων που τραβάει τους καναπέδες, τσεκάρει με το δάχτυλο τα σοβατεπιά και μπορεί με γυμνό μάτι να τρέξει μαθηματικούς αλγόριθμους που υπολογίζουν με ακρίβεια στα όρια του στατιστικού λάθους πότε ήταν η τελευταία φορά που έπιασες στα χέρια σου ξεσκονόπανο. Και εσύ αντί να θιχτείς, παραδίδεις με συγκίνηση τη σφουγγαρίστρα όπως παραδίδει το στέμμα η παλιά φιναλίστ καλλιστείων στη νέα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εκκολαπτόμενη νοικοκυρά στην έμπειρη!

Θεέ μου, τί εισαγωγή ήταν αυτή για να πω απλά και μόνο ότι ήρθαν οι γονείς μου στην Αθήνα! Και φυσικά αλληλοτραπεζωθήκαμε με κοινή θεματολογία τη «Θάλασσα» ως μια ωδή στο πρόωρο καλοκαίρι του φετινού χειμώνα. Σήμερα λοιπόν σας έχω μια συνταγή δικής μου εμπνεύσεως που δοκιμάστηκε και εγκρίθηκε από αυστηρούς κριτές και μεγάλους λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας, τους γονείς μου. (Βέβαια, ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, είμαι αίμα τους άρα πιθανότατα να εγκρίνανε τα πάντα.) Και αύριο ακολουθεί ο «μπακαλιάρος πλακί της Λένας». Εξαιρετικός!


      Υλικά:

  • 250 γρ. χοντρό κριθαράκι
  • 10 καθαρισμένες μεγάλες γαρίδες κατεψυγμένες  (ή 20 μικρές ανάλογα με το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει ο καθένας)
  • 20-30 καθαρισμένα κατεψυγμένα μύδια
  • Ένα πακετάκι έτοιμη καβουρόψυχα
  • 1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένες
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 2 μικρά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

Οδηγίες:

·         Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε νερό σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και τα μύδια. ΠΡΟΣΟΧΗ: βάζουμε αρκετό νερό διότι από αυτό το νερό θα ρίχνουμε λίγο λίγο στο κριθαράκι ώστε να δέσουν τα υλικά και να γίνει κριθαρώτο. Εξού και η χαμηλή ένταση, δε θέλουμε να μας εξατμιστεί κατά τη διάρκεια.
·      Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, τσιγαρίζουμε στο λάδι το φρέσκο και το ξερό κρεμμυδάκι μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν κι αυτές και ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες και τον πελτέ.
·       Προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε λίγο την ένταση, ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις το αλκοόλ εξατμιστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό που βράζουμε τις γαρίδες και τα μύδια. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν και προσθέτουμε κι άλλο νερό. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι και να δέσουν τα υλικά, περίπου 15’-20’. Εκεί γύρω στο 10’ ρίχνουμε στο κριθαράκι και τα μύδια με τις γαρίδες. (ΠΡΟΣΟΧΗ: όσο φύγατε από τη κουζίνα φύγατε. Σε αυτό το στάδιο, ανακατεύετε απαλά συνέχεια γιατί το κριθαράκι κολλάει πολύ εύκολα, όπως ανακάλυψα βιωματικά και με τον άσχημο τρόπο πριν 5 χρόνια όταν για εντελώς αψυχολόγητους λόγους επιχείρησα να μαγειρέψω κριθαράκι σε ένα μπρίκι. Αχ, αυτή η άγνοια κινδύνου της νιότης!)
·         Σβήνουμε το μάτι, προσθέτουμε τον άνηθο, την καβουρόψυχα και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσωπικά απέφυγα το αλάτι γιατί τα θαλασσινά και η καβουρόψυχα είναι αρκετά αλμυρά από μόνα τους.
·       Αφήνουμε την κατσαρόλα για 5’-10’ πάνω στο σβησμένο μάτι για να απορροφηθούν και τα τελευταία υγρά. Σερβίρουμε ζεστό και αχνιστό!



Enjoy!



No comments:

Post a Comment