Wednesday 26 March 2014

Κρατάμε τον Μπακαλιάρο, αφήνουμε τη Σκορδαλιά....




Μη ψάρωνετε, ψαρόσουπα θα φάμε! Να με συμπαθάτε αλλά αρνούμαι να παραιτηθώ της πιθανότητας να πλησιάσω άνθρωπο για τα επόμενα 2 εικοσιτετράωρα. Ναι, τόσο κρατάει, μην προσπαθείτε να με πείσετε και αφήστε κάτω τους μαϊντανούς και τους δυόσμους. Αυτός ο μυρικασμός δε θα οδηγήσει πουθενά κι αν έρθει ο γαλάζιος πρίγκιπας πάνω στο λευκό το άτι ( συνδυασμός γαλανόλευκη, δεν είναι τυχαίο, εθνική επέτειος σήμερα) θα την κάνει με όπισθεν και άντε να τον ψάχνετε μετά μέσα στα δάση και στις ραχούλες. Ναι, ναι, το γνωρίζω και ότι το σκόρδο έιναι το κλειδί της μακροζωίας και όλοι έχουμε αυτόν τον υπεραιωνόβιο συγγενή που δηλώνει ότι οφείλει την κράση του στην κατάποση ολόκληρων ομών σκελίδων σκόρδων.

Πάντως, εύχομαι ολόψυχα να σας πετυχαίνω αυτή τη στιγμή αραχτούς και έξ´ ολόκληρου μη παραγωγικούς σε καναπέδες, ντιβανομπάουλα και ντιβανοκασέλες, με μια ελαφριά ευχάριστη ζαλάδα απο τα ουζάκια που ήπιατε κάτω απο τον υπέροχο ανοιξιάτικο ήλιο, ιδανικά συνοδεία θαλασσινών μεζέδων και, ακόμα ιδανικότερα, με το κυματάκι να σκάει κάπου μέσα στο οπτικό σας πεδίο. Να έχετε αυτό το απλανές αδιαπέραστο χαμόγελο, στο βλέμμα πιο πολύ παρά στο στόμα, των ανθρώπων που έχουν αποκωδικοποιήσει το μυστικό για να βλέπουν την ομορφιά στα πιο αδιανόητα μέρη και στις πιο φαινομενικά αδιάφορες στιγμές της καθημερινότητας. Κι ας έχετε και αυτή την εσάνς σκόρδου, δεν είμαι ακατάδεχτη εγώ.

Μ´αρέσουν οι άνθρωποι με τα χαμογελαστά ματιά. Είναι σπάνιοι μα θέλω να τους μοιάζω. Ειναι πληθωρικοί και κάπως βρίσκουν τον τροπο να φυλακίζουν μέσα στο βλέμμα τους αυτή την ομορφιά και να την αντικατοπτρίζουν απευθείας στα μάτια που εχουν απέναντι τους, φτάνοντας βαθύτερα από μια επιφανειακή ανταλλαγή βλεμμάτων. Αρκει να θες τους διακρίνεις μέσα στο πλήθος και μπορείς να μάθεις πολλά. Υπάρχουν τόσες αλήθειες όσες και οι εκδοχές που άκουσες, αν πρέπει να διαλέξεις μια, διάλεξε την πιο όμορφη, θα σου κοστίσει το ίδιο μα θα σου "στοιχίσει" λιγότερο. "Την συμβουλή αυτού που θα ακούσεις, τη ζωή αυτού θα ζήσεις" μου είπε κάποιος πρόσφατα.

Πώς ανοίγει ξαφνικά το μυαλό μας μια μέρα κάτω απ´τον ήλιο και δίπλα στη θάλασσα; Αναρωτιέμαι τι ακριβώς μεσολάβησε απο προχτές και σημερα περικυκλώθηκα ως δια μαγείας απο ανοιξιάτικες ευωδίες. Τόσες αμυγδαλιές και βουκαμβίλιες πού ήταν κρυμμένες;

Λέω απο δώ και στο εξής να ακούω συμβουλές μόνο απο ανθρώπους με χαμογελαστά μάτια, κάτι ξέρουν παραπάνω.....

Υλικά (4 άτομα):

2 κατεψυγμένοι μπακαλιάροι
3-4 κλωνάρια σέλινο, φύλλα και βολβοί, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2 καρότα, κομμένα στη μέση
1 πατάτα μεγάλη, κομμένη στα 4
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2/3 φλ. τσαγιού ρύζι
1 λεμόνι
Αλατοπίπερο

Οδηγίες:

· πλένουμε και καθαρίζουμε τους μπακαλιάρους από τα λέπια
· γεμίζουμε τα 3/4 μιας κατσαρόλας με νερό, και μόλις ζεσταθεί το νερό ρίχνουμε όλα τα παραπάνω
υλικά μέσα, να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Σε περίπου 15' με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε όλα τα   υλικά σε ένα πίατο και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας, αφήνοντας τα ψάρια, τα οποία εχουν μαγειρευτεί ήδη ολόκληρα. Καταλαβαίνουμε πότε το μπακαλιαράκι είναι έτοιμο όταν αρχίσει να ανοίγει.
· σουρώνουμε το νερό για να φύγουν τυχόν αγκαθάκια και το ξανά ρίχνουμε στην κατσαρόλα.       ·Προσθέτουμε το ρύζι και τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να      έιναι έτοιμο το ρύζι. Ελέγχουμε συνέχεια το νερό ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα μας. Ρίχνουμε μέσα το λαδάκι και το λεμόνι και Αλατοπιπερώνουμε.

Tip σερβιρίσματος:

Χτυπάμε σε ένα μπολάκι λίγο λαδολέμονο και περιχύνουμε το ψάρι στην πιατέλα. Σερβίρουμε ψάρι και σούπα ξεχωριστά, ώστε να επιλέξει ο καθένας πως θα τα φάει και να αποφύγουμε τυχόν ανεπιθύμητα αγκάθια στο πιάτο μας. :)



Υ.γ. Κορίτσια, άκυροι οι γαλάζιοι πρίγκιπες για σήμερα. Έφαγαν κι αυτοί σκορδαλιά....;)






8 comments:

  1. Σιγά μη δεν έτρωγαν σκορδαλιά, χιχι!
    Η ψαρόσουπα σου πάντως είναι εκπληκτική!

    ReplyDelete
    Replies
    1. χαχα το σχέδιο μου απέτυχε! Ήθελα να κρατήσω όλους τους γαλάζιους πρίγκιπες για μένα αλλά ξέχασα ότι είναι κι αυτοί λάτρεις της σκορδαλιάς και την πάτησα!! :P

      Ευχαριστώ πολύ :) Να έχετε μια όμορφη μέρα!

      Delete
  2. Γιατί καλή μου κοπέλα γιατί?? Δε σου είπα ότι νυστεύω.. Τρελαινόμαστε οικογενειακός για ψαρόσουπα (κοκκαλάκι δε μένει)! Και χτες το βράδυ τη μελετούσαμε. Μα το είχα ξανακούσει οτι κάνει και ο μπακαλιάρος για ψαρόσουπα. Στείλε κανένα πιατάκι, μόνη σου θα τα φάς?? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και όχι τίποτα άλλο, σου έταξα και σουπιές κοκκινιστές και από δω το πάω από κει το πάω, μόνο νηστίσιμα δεν μαγειρεύω τελικά! Λοιπόν, τέλος, αύριο ανεβαίνουν οι σουπιές! Αρκεί να υποσχεθείς ότι μετά την νηστεία θα φτιάξεις μπακαλιαράκια ψαρόσουπα και θα μου πεις εντυπώσεις!!!!
      Πολλά φιλιά :*

      Delete
    2. Τέλειωνε με τις σουπιές με απειλεί πως θα τις αγοράσει κρυφά και θα μου τις φέρει :D τις θέλει με σπανάκι σου βρίσκεται κάτι?? Άμα τελειώσει η νηστεία έχω να φάωωωω :))) και βέβαια θα πέσει ψαρόσουπα στο τραπέζι!!! Ερώτησεις είναι αυτές???
      Κάποτε φέρνανε κατεψυγμένο μπακαλιάρο και τον έκανα στο φούρνο ήταν πεντανόστιμος. Θα το ψάξω γιατί εδώ δεν έχει πολλά ψάρια, οο ναι νησί και δεν έχει ψάρια!!

      Delete
  3. Γιαμ γιαμ ψαροσουπίτσα δεν έχω φτιάξει ποτέ, ή πρώτη θα είναι η δική σου (τρελή πρεμιέρα μιλάμε) :P . Αμ αν το χλαπάκιαν το σκόρδο, αυτοί δεν είναι γαλάζιοι πρίγκηπες αγάπη μου.. αυτοί είναι σκορδάτα σαλάμια. Α να χαθούν να χάνονται, ας τους να παν απο κει πέρα :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πάντα ήθελα να γίνω πρεμιέρα χιχιχιχ!!! :D Ελπίζω να μη σε απογοητεύσει η συνταγή, περιμένω σχόλια!

      Υ.γ. Εμείς τους πρίγκιπες τους θέλουμε μοσχομυρωδάτους!!!!!! ;)

      Delete
  4. Πρώτον και σημαντικότερο...συγχαρητήρια που γλίτωσες την επέλαση της σκορδαλιάς και δώσε tips για να τη γλιτώσουμε και μεις του χρόνου!! :P

    Θα χαρώ πολύ αν σας αρέσει η μπακαλιαρόσουπα μου!! Μη ξεχάσεις να μου πεις εντυπώσεις όταν το μαγειρέψεις :) :)

    Όμορφες καλημέρες!!!

    ReplyDelete